[...] Kwestia definicji i umowności. Z kolei diety wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym ze względu na roślinne [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
[...] gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy. 100 g tego majonezu dostarczy 725 kcal, w tym 1,4 g białka, 2,9 g węglowodanów, 78,5 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,8 g, jednonienasycone 49,3 g, wielonienasycone 23 g, w tym 7,1 g Omega 3 oraz 15,4 g Omega 6. Plusy: dobra, lekka konsystencja, bardzo dobry [...]
[...] pod kątem zawartości toksyn są ryby małe (np. sardynki). Podsumowując Ryba jest bogata w białko, a większość tłustych ryb jest bogata w zdrowe, długołańcuchowe kwasy omega-3. Prawdą jest jednak również to, że ryby kumulują toksyny i metale ciężkie. Z tego względu nie należy jeść ich w dużych ilościach każdego dnia. Źródła: Fish Oils [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] jak uwodornione oleje roślinne oraz tłuszcz cukierniczy i tych powstających podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze z udziałem olejów zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczenie spożycia żywności zasobnej w cukry dodane takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza i inne im podobne. Nadmiar tych cukrów w [...]
Na początku chciałbym zastrzec, iż interwały nie dla każdego się nadają, nie w każdym przypadku i często nie są najlepszym rozwiązaniem. Tymczasem wielu trenerów zachowuje się, jak sportowcy w latach 80 i 90. XX wieku – sterydy, wow, zacznij je brać, nieważne, co trenujesz i nieważne jak! W prasie dla kobiet spotkasz głównie tematykę w rodzaju: [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] która rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, wraz z upowszechnieniem się sieci internetowej. Przy intensywności wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii zapewniały wolne kwasy tłuszczowe 24% energii inne źródła tłuszczów 13% pochodziło z glukozy w osoczu krwi 38% zapewniała glukoza zmagazynowana jako glikogen mięśniowy Odchudzanie jest łatwe [...]
[...] więcej, ich odpowiednia ilość w diecie przyczynia się do wsparcia regeneracji. Dawka dobowa to około 1-3 g. Przeciwwskazania do łączenia: podobnie jak grupa antyoksydantów, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 powinniśmy spożywać z dala od treningu, gdyż ich działanie przeciwzapalne jest dość znaczne i może upośledzać funkcje regeneracyjne. Nie ma [...]
Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]
[...] odżywki białkowej - tutaj nie ma konieczności bazowania tylko na klasycznym białku WPC. Wybrać możemy również białko kazeinowe, które będzie nieco wolniej trawione, a aminokwasy uwalniane dłużej do krwiobiegu. Wykorzystanie cytruliny może powodować uczucie pompy mięśniowej, stąd możliwe, że konieczne będzie wykorzystanie mniejszych dawek, które [...]
[...] kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy [...]
[...] iż po 99 min biegu przy tętnie 74% maksymalnego, zużycie glikogenu będzie istotne. U kolarzy przy intensywności wysiłku 74% tętna maksymalnego: 25% energii zapewniały wolne kwasy tłuszczowe, 24% energii inne źródła tłuszczu, 13% pochodziło z glukozy we krwi, 38% zapewniała glukoza zmagazynowana, jako glikogen mięśniowy. Czyli w naszym [...]
[...] trening siłowy nie wpływa na tkankę tłuszczową. Wpływa bowiem zarówno pośrednio, jak i bezpośrednio. Pośrednio przez budowanie masy mięśniowej, a mięśnie zużywają energię (kwasy tłuszczowe) nawet w trakcie snu. A bezpośrednio przez wpływ na zwiększone zużycie tłuszczów po zakończeniu treningu. A co z treningiem na czczo? Cóż, naukowcy [...]
[...] i uzupełnienie niedoborów. Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415073/ [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]